Meld je aan in april en ontvang een jaar gratis lidmaatschap🛠

Techhulp forumRegelgeving en verplichte certificatenNEN3140Mag ik met 29 jaar ervaring een elektrakast openmaken?
  • Regelgeving en verplichte certificaten
  • NEN3140

Mag ik met 29 jaar ervaring een elektrakast openmaken?

Dag forumleden,

Ik zal mij eerst even voorstellen. Mijn naam is Joop en werk nu zo'n 29 jaar bij een klein productiebedrijf als monteur. Samen met mijn collega doe ik het onderhoud aan houtbewerkingmachines. 

Mijn collega doet al het elektrawerk en ik het mechanische werk. Als mijn collega vrij is of ziek moet het werk doorgaan. Soms zijn er storingen waar een elektrakast opengemaakt moet worden. Als hij er niet is dan doe ik dat, mijn collega beweert dat ik dat niet mag omdat ik geen verstand van elektra heb. Ik denk dat iedereen met mijn ervaring wel een relais kan vervangen.

Deze discussie komt steeds weer terug. Mag ik nou wel of niet een kast openmaken om een onderdeel te vervangen? Bij wie speelt deze discussie nog meer en hoe lossen jullie dat op?

Bedankt Joop

Reacties (2)

Bert TechpijlerBT

Bert-Techpijler

10 februari 2024

Beste Joop, Deze vragen komen vaak terug en veel bedrijven kampen met dit probleem. Je zou kunnen overwegen om een NEN3140 cursus te volgen. Voor jou lijkt mij Voldoend Onderricht Persoon passend. De onderwerpen in deze cursus geven je voldoende inzicht om een goede keuze te maken of iets veilig is of niet. Kies wel een cursus met praktijk. Techpijler heeft deze cursus nog niet in het programma. ROVC is een goede opleider. Kijk even op hun website. Succes

Benieuwd naar alle reacties?

Reageren is alleen mogelijk met een account bij Techpijler. Registreren kan gratis of log direct in, als je al een account hebt, om alle reacties van onze technische community te bekijken.

Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg

Voeg een e-learning cursus toe aan je winkelwagen, bepaal het aantal licenties en reken hem hier direct af.

Bekijk alle cursussen